Messari tarafından yapılan yeni bir analiz, genellikle istikrar sağlayıcı bir mekanizma olarak lanse edilen token geri alım programlarının birkaç büyük altcoin için keskin fiyat düşüşlerini önlemede başarısız olduğunu ortaya koydu.
Messari analizi: Token geri alımları bu 4 altcoin’de başarısız oldu!
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, son zamanlara token geri alım trendi genişledi. Bu programları uygulayan altcoinlerin listesi giderek arttı. Bu listede Arbitrum (ARB), Aave (AAVE), Jupiter (JUP) ve Hyperliquid (HYPER) gibi popüler projeler de var.
Ancak Messari’nin analizi, bu stratejilerin Raydium (RAY), GMX (GMX), Gains Network (GNS) ve Synthetix Network (SNX) gibi projeler için büyük ölçüde başarısız olduğunu ortaya koydu. Talebi ve fiyatı artırmak yerine, bu programları büyük kayıplar takip etti. Tokenlar arasında SNX %77 ile en keskin düşüşü yaşarken, GNS %76 oranında değer kaybetti. Buna ek olarak, GMX %34’lük bir düşüş yaşarken, RAY %26’lık bir değer kaybı yaşadı.
Token geri alımları neden başarısız oldu?
Messari’nin kurumsal araştırma analisti Sunny Shi, X’te “RAY, GMX, GNS ve SNX, şu anda maliyetin çok altında değere sahip olan milyonlarca tokeni programlı olarak geri satın aldı” diye yazdı. Shi, token geri alım stratejilerinde üç büyük kusur tespit ederek bunları “programatik token geri alım yanılgısının” bir parçası olarak nitelendirdi. İlk olarak, geri alımların fiyat hareketiyle büyük ölçüde alakasız olduğunu vurguladı. Bunun yerine, bunun token geri alımlarından ziyade gelir büyümesi ve piyasa anlatısı gibi faktörler tarafından yönlendirildiğini savundu.
İkinci olarak, bir projenin gelirleri yüksek olduğunda ve token fiyatları yükseldiğinde, şişirilmiş fiyatlardan tokenları geri satın almanın sermayenin verimsiz kullanımına yol açtığını belirtti. Son olarak Shi, fiyatların ve gelirlerin düşük olduğu dönemlerde, inovasyon veya yeniden yapılandırma için nakit gerekli olduğunda, şirketlerin kendilerini gerekli fonlardan yoksun bulduklarını kaydetti. Bu arada projeler, geri alımlardan kaynaklanan önemli gerçekleşmemiş zararlar ettiler.

Pantera Capital’den Mason Nystrom da bu düşünceyi destekledi. Bu doğrultuda Nystrom, “Programatik geri alımların bir işletmeyi nasıl olumsuz etkileyebileceğine dair sağlam bir analiz. Çünkü protokolleri şişirilmiş fiyatlarla tokenları geri satın alma ikilemine zorluyor ve protokollerin sadece token fiyatına karşı temel büyümeyi sağlamak için kullanabilecekleri sermayeyi sınırlıyor” dedi.
Nystrom, şirketlerin ve protokollerin elde ettikleri geliri büyümeye yatırım yapmak ya da uzun vadeli hedeflerle stratejik geri alımlar gerçekleştirmek için kullanmaları gerektiğini savundu. Bu yaklaşımın nihayetinde token sahipleri için daha fazla değer yaratacağına inanıyor.